Z czego robi się oscypek? Jaki jest skład oscypka?

Oscypek to słynny ser będący produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne, który wywodzi się z Podhala i kilku gmin województwa śląskiego. Wiele osób, które nie jadły jeszcze oscypka zastanawia się z czego jest oscypek. Jakie są składniki oscypka? Z czego robi się oscypek? Jaki jest przepis? Sprawdźmy skład!

Oscypek to twardy wędzony ser przygotowany z mleka owczego pochodzącego od owiec rasy polska owca górska. W skład oscypka może wchodzić niewielka domieszka krowiego.

Domieszka mleka krowiego w oscypku może dochodzić do 40% ale zwykle oscypek produkuje się w 75% z mleka owczego. Proporcje mleka owczego do krowiego mogą się różnić w zależności od miejsca produkcji danego oscypka albo nawet od pory roku w której ser został wyprodukowany.

Jaki jest więc skład oscypka? Oscypek to twardy wędzony ser przygotowany w minimum 60% z mleka owczego, mleka krowiego, podpuszczki oraz soli.

Oscypek jest serem produkowanym z mleka owczego, które nie jest dostępne przez cały rok. Warto pamiętać o tym kiedy jest prawdziwy oscypek i pamiętać, że w zimie prawdziwego oscypka w sprzedaży być nie może. Warto też pamiętać o tym, że nazwa oscypek jest nazwą chronioną przez prawo więc wszystkie sery „górskie”, „góralskie”, „podhalańskie” czy nazwane w jakikolwiek inny sposób niż „oscypek” – nie są prawdziwymi oscypkami składającymi się minimum z 60% owczego mleka.

Polecamy również: